SEO Wordpress website | sunny7eood.eu

SEO оптимизация на WordPress сайт

Ако сте нови в сферата на създаването на нови блог сайтове или онлайн магазини и сте избрали да използвате WordPress, вече сте на правилния път. Ако все още не сте сигурни, не се притеснявайте – следната информация ще ви убеди.

WordPress е една от най-добрите платформи за създаване на блогове. Тя се отличава със своята защита, пълна персонализация и лесна употреба. Искате WordPress за SEO да е прост? Потопете се в това ръководство, за да ви помогне да максимизирате усилията си за SEO WordPress.

Какво е WordPress?

WordPress.org е табло за управление, използвано за създаване, оптимизиране и актуализиране на вашия блог без писане на код. Това е софтуерът с отворен код, на който разработчиците се доверяват навсякъде – той се използва от повече от 74 милиона души – като най-популярната система за управление на съдържание днес.

Най-голямото предимство, което WordPress има пред различни големи платформи, е неговата природа с отворен код. Това означава, че всеки, който разбира от кодиране и софтуерно програмиране, може да работи върху кода на WordPress, да прави промени в него и да подобрява неговата функционалност.

Но не се притеснявайте, това не означава, че трябва да знаете кода — това просто означава, че WordPress непрекъснато се работи от програмисти по целия свят за перфектно изживяване.

Защо WordPress е толкова страхотен за SEO?

WordPress започна като платформа за блогове, но тъй като потребителите започнаха да създават все повече плъгини, добавки и теми, потенциалът му стана почти безкраен. Може да се използва за почти всичко уеб базирано, но в основата му е способността да се публикува съдържание и да се индексира правилно, за да може алгоритъмът на Google да го прегледа и индексира.

За разлика от някои други платформи за управление на съдържанието, вие получавате голям контрол с WordPress.org – можете да редактирате уебсайта си, да добавяте плъгини, да избирате адаптивни теми, да публикувате публикации в блогове и други, всички елементи, които ще повлияят на вашата SEO (търсачка оптимизация) и къде вашите статии изскачат в класацията на Google.

Толкова много опции на https://wordpress.org/

Ако управлявате бизнес, където обемът на трафика има значение и искате да привлечете погледите на служителите на Google, трябва да използвате WordPress. Може да покрие прости задачи за SEO като оптимизиране на URL адреси и свързване на ключови думи с по-напреднали дейности като структуриране на съдържание и подобряване на мобилната реакция.

WordPress и On-page SEO

WordPress има какво да предложи по отношение на SEO на страницата.

Освен че ви дава обичайната възможност да променяте мета заглавия, заглавия и етикети, има много плъгини, които могат да се използват за ускоряване на страници, оптимизиране на изображения и кеширане. Те значително подобряват времето за зареждане на вашата страница (търсачките дават по-голям приоритет на сайтове, които се зареждат по-бързо), което може да помогне на вашия сайт да се класира по-високо.

WordPress като цяло е супер оптимизиран за мобилни устройства. Има плъгини с едно кликване, които генерират карти на сайтове и автоматично ги изпращат на Google.

Освен това WordPress ви позволява да модифицирате кода си, ако вие или вашият разработчик намерите SEO актуализации, които искате да направите. Това го прави супер лесно да персонализирате вашия сайт и да го оптимизирате уникално за нуждите на вашия сайт.

WordPress ви позволява да създавате страхотно, оптимизирано съдържание — което е в основата на страхотното SEO на страницата.

SEO ръководството за WordPress: Важни стъпки за подобряване на класирането ви

Урок за най-добрите SEO съвети за WordPress!

1. Използвайте удобна за SEO тема

Когато стартирате своя WordPress блог, трябва да изберете тема, която е как ще изглежда вашият сайт. Добрата новина е, че има безброй безплатни теми и начини да персонализирате вашия WordPress блог или дизайн на уебсайт, за да създадете нещо, което харесвате. На вашата страница за администриране на WordPress (http://yoursite.com/wp-admin), просто навигирайте до „Теми“ и щракнете върху „Добавяне на ново“.

Но става въпрос за нещо повече от външен вид! Искате да сте сигурни, че сте избрали подходяща за SEO тема на WordPress. Ако вече имате настроена тема на WordPress, ако не получавате трафика, който искате, преминаването към подходяща за SEO тема може да помогне.

Забележка: типът блог, който започвате, е важен, така че прочетете подробностите за всяка тема. Някои са за модни блогъри, други са за SaaS компании, които се опитват да овладеят SEO, а трети са за предприемачи в електронната търговия (като WooCommerce).

​​WordPress обикновено се смята за една от най-добрите системи за управление на съдържание за SEO, но инсталирането на удобна за SEO тема все още е задължително. Просто бъдете внимателни, когато вземате решение. Докато много теми казват, че са удобни за SEO, не е необичайно да включват допълнителни елементи, които няма да използвате, които могат да забавят вашия сайт.

2. Изберете добър хост сайт

WordPress.org е софтуерът за блогове, но все пак имате нужда от хост. Уеб хостингът „поставя“ вашия уебсайт WordPress.org в интернет, за да го видят всички, вместо само вие да работите върху него в бекенда.

Добрата новина е, че има много уеб хостове:

GoDaddy
Bluehost
Hostgator
и много други.

Ако тепърва започвате, всеки от горепосочените хостове е напълно задоволителен. Всички те са така наречените споделени хостинг услуги. Това означава, че споделяте един или повече сървъри с други уебсайтове. Това е идеално в началото, защото не е нужно да се притеснявате за вашия хостинг – вашият хостинг доставчик ще се погрижи за това вместо вас. След като започнете работа или имате малко повече пари, които да хвърлите за сайта си, помислете за надграждане до самостоятелен хостинг.

Самостоятелният хостинг означава, че имате специален сървър само за вашия сайт. Това е малко повече работа и вероятно ще имате нужда от човек от DevOps, който да ви помогне да го настроите, но ще забележите, че е по-бърз и по-надежден.

3. Задайте вашия предпочитан домейн

За да продължите да настройвате своя WordPress сайт, ще трябва да изберете предпочитания от вас домейн: https://domain.com или https://www.domain.com. Нито един от тях не е непременно по-добър за SEO, но трябва да сте сигурни, че вашият сайт е достъпен само на един от тях, тъй като те се считат за различни URL адреси.

Ако стартирате нов уебсайт, просто изберете предпочитанията си и продължете по нашия път! Но внимавайте, ако…

Заменяте съществуващ сайт. В този случай се уверете, че използвате същата версия, която сте използвали досега.
По някакъв начин имате и двата домейна. В такъв случай ще трябва да пренасочите един от тях към предпочитания от вас домейн.

4. Оптимизирайте сайта си

След това е изключително важно да оптимизирате сайта си за търсачките, като използвате редактора на теми, за да актуализирате заглавието на сайта, мета описанието и др. Темите на WordPress ви позволяват да променяте това, което се показва в Google, когато сайтът ви се появи.

Или можете да използвате плъгин. Даваме пример с Yoast SEO, за да редактираме нашето заглавие и мета описание направо в WordPress. Ето как изглежда редакцията на тази публикация:
yoast seo wordpress пример ??

Това ви дава по-голям контрол върху оптимизацията на вашата търсачка, защото можете да дадете на Google (и следователно на търсещите) подсказки за какво е продуктът ви и защо трябва да се показвате при определени търсения.

Например, да приемем, че името на вашата компания е „Диня“, но всъщност продавате компютри и телефони. Включването на фразите „компютри и телефони“ в заглавието и мета описанията на вашия сайт може да помогне да покажете на Google какво всъщност продавате.

5. Ускорете генерирането на съдържание

Ако искате да имате силно онлайн присъствие, трябва да формулирате стратегическа, текуща машина за съдържание. Наистина няма начин да го заобиколите – ако целта ви е оптимизация за търсачки (SEO), трябва често да създавате страхотни публикации в блогове.

Това означава да измислите теми и ключови думи, подходящи за вашата аудитория, да създадете завладяващ маркетингов текст, съдържание на блогове, кратки съдържания… списъкът може да продължи. Лесната част е да знаете, че имате нужда от съдържание. Създаването на това съдържание е трудната част.

От измислянето на идея или правилните ключови думи до създаването на хиляди думи може да отнеме часове – дори дни – в зависимост от нивото на изследване, необходимо за темата. Нещо повече, търговците прекарват много време в измисляне на закачливо рекламно копие и перфектна имейл проза – време, което може да бъде елиминирано (или поне намалено)!

6. Трябва да свързвате публикациите си вътрешно

Вътрешното свързване е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да се класирате в търсачките. Чрез свързване към друго съдържание на вашия сайт вие задържате потребителите на страницата си и създавате по-богато изживяване за тях.

Плюс това, повече вътрешни връзки се равняват на по-високо разположение в SERP (страница с резултати от търсачката). Всяка публикация в блога трябва да включва поне 2-3 връзки към други страници в блога или основния сайт.

Разбира се, поставете толкова, колкото е подходящо, но се уверете, че вашите текстове за котва са представителни. Това означава, че не искате да свързвате фразата „най-добрите SEO маркетингови агенции“ със статия, която е на друга тема.

Освен това се уверете, че се връщате към по-стари публикации на вашия сайт и се свързвате към току-що написаната нова публикация. Това помага на посетителите да намерят новата публикация и ще даде тласък на публикацията ви в търсачките.

Вътрешните връзки също показват на Google структурата на вашия сайт: когато много публикации и страници са свързани заедно, които покриват конкретна тема, това ще се приеме като индикация за съдържанието на вашия сайт.

Тъй като сме на темата, нека да преминем към…

7. Оптимизиране на структурата на сайта на WordPress

Структурата на вашия сайт помага както на потребителите, така и на търсачките да разберат и навигират в сайта ви. Той показва йерархията на вашите страници (от най-важните към най-малко важните) и вашия сайт.

Добре организирането на вашия сайт помага на потребителите да намерят пътя си от вашата начална страница, до страниците ви с категории, до отделни публикации… и обратно!

Как поддържате сайта си оптимално организиран?

Уверете се, че началната ви страница е ясна и лесна за навигация. Претрупването на началната страница с твърде много опции ще направи сайта ви по-труден за разбиране.
Добавете ясно меню и навигационните пътеки помагат на вашия потребител да навигира в сайта ви, където и да се намира. Breadcrumbs са връзките (обикновено над заглавната публикация), които трябва да се свързват обратно към началната страница и категорията, в която е публикацията. Те ще изглеждат като „Начална страница > Категория > Подстраница” на SERP.
Добавянето на категории и подкатегории ще внесе ред в хаоса. Категориите добавят йерархия към вашето съдържание и групират темите като цяло. В уебсайт за пътуване „Европа може да бъде категория. Ако категориите ви станат твърде големи, можете да създадете подкатегории (може би „Франция“ в „Европа“). Вашите страници с категории могат да направят страхотни целеви страници, особено за сайтове за електронна търговия.??
WordPress има два начина по подразбиране за структуриране на съдържание: категории и след това тагове. Етикетите не са йерархични и могат да се използват за описание на вашата публикация по-подробно, но рядко са полезни за потребители, които все още не са на вашия сайт. От гледна точка на SEO, тези страници рядко предлагат нещо от стойност и обикновено не искате тези страници да бъдат индексирани и да изпращат трафик от Google, тъй като качеството им на нисък трафик не изглежда страхотно.
Тагове без индекс: Същото важи за медийни страници и други формати на публикации, които WordPress използва. Обикновено не искате те да бъдат индексирани от Google и можете да добавите тагове „noindex“ с помощта на плъгин.

Възползвайте се от предложения за заглавия

Друг важен аспект е организацията във вашите публикации. За щастие WordPress предоставя предложения за заглавия, които ви уведомяват, ако по някакъв начин сте объркали правилната йерархия на заглавията.

Йерархия на заглавия в WordPress

За да помогнете със SEO, това ще бъде нещо повече от йерархията. Пишете заглавия, които са ясни, интересни и използвайте богати ключови думи. Заглавията (заглавията) са заглавията в началото на страници, раздели и параграфи. Те варират по размер в зависимост от важността и местоположението на заглавието.

Когато пишете съдържание за SEO, ще искате да включите ключовите думи, по които се класирате в заглавията си. Търсачките използват заглавия, за да определят, че:

 • Ключови думи и свързани думи се намират в основните заглавия и заглавия на страницата (H1, H2)
 • Подзаглавията на страницата отразяват основните заглавия (H2, H3, H4)
 • Съдържанието на страницата отразява подзаглавията (текст на параграф)
 • Трябва да използвате H2 за големи теми и H3 за по-малки теми и списъци.

URL адресите и постоянните връзки имат значение

Да, вашата структура на URL има значение за SEO. За щастие URL адресите на WordPress са много структурирани – те имат смисъл и са организирани по избрани от вас категории и според най-добрите практики. Как да се възползвате напълно от вашия URL?

Избягвайте добавянето на променливи елементи във вашия URL адрес. Например, тази публикация е за 17-те най-добри практики за SEO за WordPress. Разумно може да очаквате да видите фразата „17“ в URL адреса. Но да кажем, че актуализираме публикацията по-късно, за да я превърнем в „15 съвета за най-добри практики за SEO за WordPress“ или „20 основни правила за WordPress SEO“ и т.н. Поддържането на URL адреса прост (но все още точен) е наистина полезно тук.

В същата бележка се уверете, че оформлението на вашата постоянна връзка не включва годината или датата на публикуване. Това автоматично датира вашите публикации, така че дори и да актуализирате съдържанието (чрез добавяне на повече или по-малко съвети), то пак ще бъде старо в очите на Google, което не е добре, защото по принцип новото съдържание е по-точно. И ако публикувате повторно с нова дата, ще загубите всички връзки към предишната си публикация, точно както ако сте променили URL адреса по-горе.

Можете да използвате бележка „последна промяна“ или „актуализирано на“, за да покажете на потребителите и търсачките кога вашето съдържание е последно актуализирано, за да покажете, че информацията е актуална и подходяща. Можете да направите това ръчно или чрез плъгин.

Най-добри практики за изображения

Оптимизацията на изображението е изключително важна, когато работите върху вашия WordPress SEO. Има няколко неща, които трябва да направите, когато оптимизирате вашите изображения за SEO:

Добавете заглавия на изображения, алтернативен текст и надписи: Тези три елемента помагат както на читателите, така и на Google да разберат какви са изображенията и как се свързват с вашата ключова дума. Ако пишете за агенции за маркетинг на съдържание, ще искате да включите свързани изображения, които отбелязват това в заглавието, алтернативния текст и надписа.
Източник на вашите изображения: Това са най-добрите практики за SEO (а също и добра карма) да назовавате и свързвате обратно към източника на изображенията, които използвате, ако са от друг сайт. Изображенията (и инфографиките и диаграмите) са страхотни начини за изграждане на обратни връзки към вашия сайт и ако харесвате графиката на някой друг достатъчно, за да я използвате, дайте им тази обратна връзка!

Компресирайте вашите изображения: Това намалява размера им, което подобрява скоростта на сайта. Можете да използвате прост компресор на изображения като ImageOptim или tinypng.

Подобрете скоростта на вашия сайт

Скоростта на сайта е важна част от всяко добро уеб изживяване. Всъщност броят на хората, които отскачат до вашия сайт, ще се увеличи драстично, колкото по-бързо се зарежда вашата уеб страница. Заради това трябва да се уверите, че вашият сайт е сравнително бърз.

Добрата новина е, че повечето модерни хостинг платформи на WordPress са достатъчно бързи, за да хостват повечето прости уебсайтове. С други думи, ако тепърва започвате, не трябва да се притеснявате много за скоростта на сайта.

Ако обаче забележите забавяне, можете да предприемете няколко стъпки, за да увеличите скоростта си:

 1. Инсталирайте плъгин за мързеливо зареждане, който ще направи така, че изображенията и друго богато съдържание на вашия сайт да се зареждат само когато потребителят превърта надолу по страницата. Следователно вашата уеб страница няма да трябва да зарежда всичко в началото на сесията на потребителя.
 2. Използвайте CDN. CDN или доставяне на съдържание Всякакви мрежи като Cloudflare ви позволяват да зареждате съдържанието си динамично през други сървъри. Това намалява тежестта на вашия сървър и теоретично би трябвало да накара всичко да се зарежда по-бързо.
 3. Компресирайте вашите изображения (както току-що говорихме по-горе)!
  Ако вашият сайт все още е твърде бавен след всичко това, може да се наложи да надстроите вашия уеб хостинг.

Дайте приоритет на страхотния UI/UX

Потребителският интерфейс (UI) и потребителското изживяване (UX) оказват влияние върху вашето SEO. Без добро потребителско изживяване няма да искате да използвате сайт, независимо колко добра информация или продукти предлагат. А доброто потребителско изживяване се нуждае от добър потребителски интерфейс – в противен случай буквално няма какво да изпитате.

Дизайнът на потребителския интерфейс на вашия сайт трябва да бъде изчистен и функционален, за да се увеличи максимално SEO стойността на вашия уебсайт. Отново, това е така, защото уебсайтове, които са лесни за окото и лесни за навигация, са склонни да задържат потребителите на страницата по-дълго от тези, които не го правят.

Някои начини да подобрите вашия UX & UI включват:

Както предложихме по-рано, придържайте се към прост, изчистен уеб дизайн на WordPress, когато избирате своя шаблон. Не се опитвайте да създадете свой собствен шаблон от нулата. Това е загуба на пари и вероятно няма да е толкова изчистено и просто като дизайните извън кутията.
Придържайте се към правилото за дизайн с 3 кликвания. Въпреки че това правило със сигурност не е трудно и бързо, като цяло потребителят трябва да може да стигне от една страница до всяка друга страница на уебсайт, като щракне не повече от три пъти. Това означава, че йерархията и навигацията на вашия уебсайт трябва да са интуитивни и лесни.
Винаги търсете начини за подобряване на потребителското изживяване. Ако смятате, че елемент от прост дизайн прави нещо по-лесно за четене или ще задържи потребителите на страницата по-дълго, вероятно ще е така.

Бъдете удобни за [мобилни устройства]

Случвало ли ви се е да щракнете върху сайт от телефона си и половината страница да е извън екрана, бутоните са твърде малки, за да щракнете, или не можете да намерите лентата за навигация? Разочароващо е, нали? Ето защо е толкова важно да имате дизайн на уебсайт, който е оптимизиран за мобилна употреба.

Повечето потребители влизат в Google от мобилно устройство. В резултат на това Google вече използва мобилно индексиране, когато индексира и класира страница. Това означава, че е от съществено значение да проверите дали вашият сайт се зарежда правилно на мобилно устройство и е лесен за четене и навигация от мобилните потребители.

Дори сайтът ви да изглежда и да се зарежда перфектно на десктоп, класирането ви ще пострада, ако не можете да кажете същото за мобилната версия. Отзивчивата за мобилни устройства тема е задължителна. Както и проверката дали текстът изглежда достатъчно голям на малки екрани, бутоните за навигация са лесни за натискане и т.н.

Google препоръчва отзивчив дизайн – подобен на мрежа дизайн, който динамично се настройва към всички размери на екрана, включително настолни компютри, таблети и смартфони. Можете да проверите безплатно с безплатния удобен за мобилни устройства инструмент за проверка на Google.

Приставките, които подобряват мобилната реакция, са широко достъпни в WordPress. Тези SEO добавки помагат за класирането на вашия сайт по-високо, като оптимизират изгледа за мобилни устройства и помагат за създаването на удобни за мобилни устройства плъзгачи. (Плъзгачите правят сайта по-елегантен и по-естетичен, но са известни с това, че заемат много ресурси и забавят времето за зареждане, а също така могат да причинят проблеми в мобилен изглед.)

Потвърдете с Google Search Console

Google Search Console е един от основните инструменти, от които се нуждаете, за да подобрите ефективността на уебсайта си, включително WordPress! Просто казано, това е инструмент за анализ, който ви помага да разберете идванията и заминаванията на посетителите на вашия сайт, както и ефективността на вашия сайт.

Конзолата за търсене на Google основно показва как Google вижда какво се случва около вашия уебсайт, което в крайна сметка позволява на създателите да увеличат максимално усилията си за популяризиране, за да достигнат до по-широка аудитория и да подобрят своята оптимизация за търсачки (SEO).

След като потвърдите сайта си в Google Search Console, можете също да настроите своя Google Analytics, за да получите още по-задълбочени анализи.

Изпратете карти на сайта (XML)

… и ги актуализирайте също!

XML картата на сайта е файл, който изброява важните страници на уебсайта, за да е сигурно, че Google може да ги намери и обходи. Това помага на Google да разбере структурата на вашия уебсайт, както и кои страници са най-подходящи, когато определят класирането.

Изпращането на карта на сайта може да помогне за ускоряване на откриването на съдържание и също така казва на Google и другите търсачки, че вашият сайт е актуализиран.

Въпреки че WordPress има оригинални XML карти на сайта, може да имате по-голям късмет, като използвате SEO плъгин, който ги генерира автоматично и улеснява Google да ги извлича за всякакви отделни актуализации на сайта (като публикуване на нова публикация).

Направете маркиране на вашата схема

Улесняването на маркирането на схемата е една от най-добрите части на WordPress и става още по-лесно, когато използвате SEO плъгин.

Маркирането на схемата (или структурираните данни) може да помогне за подобряване на вашите SEO усилия чрез добавяне на контекст към вашето съдържание и данни. Докато XML картите на сайта показват на търсачките, че имате ново съдържание, маркировките им помагат да разберат вашето съдържание, да го представят по различни и полезни начини, което подобрява изживяването на търсещия.

Yoast описва структурираните данни като „речник за търсачките“. Като опишете съдържанието си в код, можете:

 • Направете незабавно ясно за какво конкретно съдържание става дума.
 • Покажете къде и кога е публикувано
 • Обърнете внимание какъв вид съдържание е (как да, ЧЗВ, рецепта и т.н.) може да опише кой го е написал, на кой сайт е публикувано и кога.

Казано по-просто, като добавяте контекст към страниците си, вие увеличавате вероятността не само да се класирате по-високо, но и да получавате кликвания, когато страницата ви получава импресии. Колкото по-добре търсачките разбират вашия сайт, толкова по-лесно е за тях да го възнаградят с по-високо класиране.

Безкрайно използвайте приставки за WordPress

Приставките са основно най-доброто нещо в WordPress. Те са парчета код, които други хора са написали и които вие просто „активирате“.

Изтегляте ги в обмена на приложения на WordPress и те могат да правят много различни неща като…

 • Непрекъснато проверявайте сайта си за неработещи връзки (търсачките „наказват“ сайтове с повредени връзки)
 • Автоматично създаване на вътрешни връзки, след като въведете зададени ключови думи.
  Предавайте поточно всичките си публикации в Tweets или Instagram на живо на вашия сайт.
 • Позволете на потребителите да коментират вашите публикации.
 • Осигурете автоматизирани XML карти на сайта, за които говорихме
 • И много други неща в този списък с най-добри практики за WordPress SEO!

Има също WordPress плъгини, които могат да организират вашите URL адреси, правейки страниците ви по-удобни за търсачката, а също така да следят 404 грешки и автоматично да създават 301 пренасочвания.

За да намерите вселената от приставки за WordPress, превключете към секцията „Приставки“ на таблото за управление на WordPress. Ще бъдете насочени към страница, която основно ще изглежда като App Store за WordPress плъгини, и тогава можете да полудеете!

Заключение

SEO оптимизацията на WordPress е процес, който включва редица стъпки, целящи да подобрят видимостта на вашия сайт в резултатите от търсенето на Google. Чрез оптимизиране на вашия сайт за ключови думи, подобряване на качеството на съдържанието си и осигуряване на добра потребителска изживеност, можете да увеличите шансовете си да се класирате на първа страница в Google.

With these SEO techniques, you will optimize your WordPress site in no time!

The publication was taken from the site>>sunny7eood.eu>>https://sunny7eood.eu/seo-%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-wordpress-%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%ba/


Email: web@sunny7eood.eu; info@sunny7eood.eu
Tel: +(359) 887117838
Web: sunny7eood.eu

Sunny 7 Ltd.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *